Joi 13, Ianuarie 2011 / Banca Transilvania

Pozitia oficiala BT cu privire la acuzatiile de manipulare a pietei de capital

Banca Transilvania (BT) a luat la cunoştinţă de trimiterea în judecată, de către DIICOT Cluj, a unor angajaţi ai BT Securities, pentru presupuse acţiuni privind manipularea pieţei de capital.

BT susţine compania de brokeraj BT Securities, una dintre cele mai importante subsidiare din Grupul Financiar Banca Transilvania, precum şi pe angajaţii acesteia, având încredere că justiţia va proba nevinovăţia lor. In urma unei analize interne, dar şi după consultarea unor specialişti în domeniu şi având în vedere opinia publică a CNVM, Banca Transilvania a ajuns la concluzia că tranzacţiile realizate au fost uzuale, în conformitate cu normele pieţei pe care au fost operate.

Conform Legii 297 / 2004 a pieţei de capital, abuzul de piaţă se aplică numai pentru o piaţă reglementată, deci nu şi în cazul Rasdaq - aceasta nu a fost calificată ca piaţă reglementată. Elementul probator este chiar raportarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în jurnalul oficial al Comisiei Europene, în care se spune că în România există pieţe reglementate spot, la BVB, respectiv de derivate, atât la Bucureşti, cât şi la Sibiu.

Nicăieri nu apare Rasdaq, ceea ce înseamnă că nici CNVM nu consideră Rasdaq o piaţă reglementată.
BT Securities este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti, situându-se pe locul 2 între firmele de profil din România, în 2010. De asemenea, este primul intermediar din România care a fost autorizat să tranzacţioneze direct pe Bursa din Viena.

Sursa: Banca Transilvania